Lokale feesten en festivals in Malaga

algemeen
Reisorganisaties
d-reizen malaga dejongintra malaga tui malaga vakantiediscounter malaga sunweb malaga prijsvrij malaga kras malaga

Reisorganisaties

fly drive aanbieders

Buiten dat Malaga stad vol zit met bruisende cafés, strandtenten, discotheken en kroegen, kun je er ook vaak lokale feestje en festivals meepakken. Zowel in de zomer als in de winter worden er namelijk tal van leuke festiviteiten georganiseerd,  die je zeker niet mag missen wanneer je toevallig op bezoek bent. Ben jij wel in voor een leuk feestje, drukte en gezelligheid? Bekijk dan de volgende feesten in Malaga, en zorg dat je er zelf bij bent!

Malaga Carnaval – februari/maart

Een heerlijk feestfestijn in de wintermaanden, die vooral wordt bijgewoond door locals omdat de meeste toeristen de stad in de lente of zomermaanden bezoeken. Dit feest is eigenlijk de aanloop van de vastentijd, maar is een goed excuus voor de inwoners van Malaga om lekker los te gaan. Het carnaval wordt hier flink uitgepakt, met de mooiste parades van gekostumeerde dansers, tal van goede artiesten, en de meest uiteenlopende outfits. Vooral op Plaza del Carbon, Plaza de los Martires en Plaza de los Flores vind je vele optredens en voorstellingen die vaak tot in de late uurtjes doorgaan. Maar ook op het strand la Malagueta is het een groot feest. Mis dit spektakel niet wanneer je in deze maanden naar Malaga gaat.  En net zo  belangrijk: vergeet niet om je perfecte carnavalsoutfit klaar te leggen!

Semana Santa – april

La Semana Santa is een traditioneel feest welke in heel Spanje uitbundig wordt gevierd. Het is een heilig feest, die de weg van Jezus Christus uitbeeld op weg naar de kruisiging. Toch is het veel vrolijker dan je zou denken. De hele stad wordt versierd met de mooiste kleuren bloemen en slingers, overal in de straten galmt vrolijke muziek en iedereen is goed gehumeurd. Bijna alle Spaanse steden beweren het beste Semana Santa feest van Spanje te hebben. Zo ook de inwoners van Malaga natuurlijk…

Tijdens het feest maken alle Hermandades (broederschappen) van de stad een reis door het centrum met een enorm  beeld van Christus ( van wel 5 ton!?). deze dragen ze met zich mee op hun schouders. Deze zogeheten “processie” is echt indrukwekkend om te zien! Het kost de mannen bloed, zweet en tranen, maar dat laat zien hoe toegewijd ze zijn aan hun god. Deelnemers die naast de straatkant staan moedigen hen aan en zingen de mooiste liederen.

Dit bijzondere feest duurt een aantal dagen, en is uniek om mee te maken, of je nu gelovig bent of niet. De hele sfeer is namelijk geweldig, en dit is hoe dan ook een festijn die je niet iedere dag zult tegenkomen…

Noche de san Juan – juni

Ook wel “De nacht van San Juan” genoemd, vindt dit gezellige feest ieder jaar  plaats op 23 juni en viert de “zonnewende”. Dit is de dag dat de zon haar meest zuidelijke positie heeft bereikt. Ook dit feest is van oorsprong Christelijk, maar ook niet gelovigen hebben de dag van hun leven tijdens de Noche de san Juan. Om 23:00 uur ‘s nachts worden verschillende beeldjes gevuld met brandbare stoffen zoals papier en zaagsel, en verbrand op een groot vuur van vreugde. Ook nemen bewoners soms spullen mee van thuis om op het vuur te gooien, zoals meubels en andere brandbare objecten. Wanneer het vuur bijna is opgebrand, springen locals over de resterende vlammen,  terwijl anderen lekker om het vuur heen blijven dansen.

Wanneer alles is uitgedoofd begint de Veladilla. Dit is een evenement waarbij Calle San Juan prachtig wordt versierd, en er leuke spelletjes en wedstrijden worden georganiseerd voor jong en oud. Van muziek en dans voorstellingen tot amusementenshows; niks is te gek! Ook wordt er tijdens de Veladilla een schoonheidswedstrijd gehouden, waarin de Miss Veladilla van het jaar wordt gekozen. Daarnaast zijn er overal heerlijke hapjes en drankjes te nuttigen aan de straatkant. Salut!

Malaga Feria – augustus

Het Spaanse woord Feria betekend niet meer dan beurs of markt, en de jaarlijkse Malaga feria in augustus kenmerkt zich dooreen groot, levendig straatfeest van meer een week lang. Hierbij wordt vooral veel flamenco gedanst en fina (lokale sherry) gedronken.  De feria van Malaga herdenkt de herovering van de stad in 1487 tijdens 10 super gezellige en bruisende feestdagen. Het begint met een spectaculaire vuurwerkshow  in het park, en vanaf dan gaan alle remmen los. Wanneer je er bent, bekijk deze show dan vanaf een dakterras in het centrum en geniet! Na het vuurwerk zijn er overal in de stad feestjes te vinden, met gratis concerten van de beste Spaanse artiesten en bands, flamenco optredens, heerlijke streetfood, en vooral veel gezelligheid.

De Malaga Feria is op zijn best in Calle Marques de Larios, die versierd is met allerlei gekleurde papieren lantaarns en vlaggen. Het is echt een must om te bezoeken wanneer je tijdens deze dagen in Malaga bent, vooral omdat maar weinig toeristen van dit feest af weten en je je dus helemaal tussen de locals kunt mengen.

Dia de Andalucía – februari

Tijdens de “dag van Andalucía” wordt er in heel de streek Andalusië gevierd dat ze een autonome samenleving van Spanje zijn. Op 28 februari wordt er overal in Andalusië (en dus ook in Malaga) de Spaanse vlag opgehangen, en er worden vaak culturele wedstrijden gehouden. Tijdens deze vrolijke feestdag zijn alle inwoners van Malaga vrij, en wordt de traditie in ere gehouden om een typisch Andalusisch ontbijt te eten. Deze bestaat uit een snee geroosterd brood besprenkeld met olijfolie en zeezout, en een glas verse sinaasappelsap.

Alle locals zijn vrolijk op deze dag, en gaan al dansend en zingend de stad door. Daarnaast is het ook een waar eetfestijn, waarbij allerlei traditionele Andalusische gerechten worden bereid uit alle delen van de streek. Yum! Dia de Andalucía is een dag waarbij je helemaal wordt ondergedompeld in de cultuur van het prachtige Andalusië. Je kunt je er voor even bijna Spaans voelen.  Mis het niet!

Zet deze geweldige Spaanse feesten alvast in je agenda, en zorg dat je op zijn minst één van hen bezoekt tijdens je vakantie in Malaga. Je zult niet vaak in je leven zo’n top kans krijgen om even in de huid te kruipen van een echte Spanjaard…

Over: Redactie

Het weer in Malaga

Advertentie


Handige reistips & deals

El Palo en Pedregalejo; de traditionele visserswijken van Malaga

Malaga is een stad waar historie en moderniteit elkaar afwisselen, waar je chique kunt dineren maar ook heerlijk kunt eten in lokale tentjes. In het centrum va...

Lokale feesten en festivals in Malaga

Buiten dat Malaga stad vol zit met bruisende cafés, strandtenten, discotheken en kroegen, kun je er ook vaak lokale feestje en festivals meepakken. Zowel ...