Plaza de la Constitución

spanje
Reisorganisaties
d-reizen malaga dejongintra malaga tui malaga vakantiediscounter malaga sunweb malaga prijsvrij malaga kras malaga

Reisorganisaties

fly drive aanbieders

Plaza de la Constitución in Malaga’s historische hart

Malaga behoort tot Spanjes steden die trots mogen zijn op hun prachtige pleinen, maar Plaza de la Constitución spant toch wel de kroon. Je treft het plein aan het eind van winkelstraat Calle Larios, op de plek die tot de vijftiende eeuw gold als het hart van de stad. Plaza de la Constitución in Malaga werd in 2003 omgedoopt tot voetgangerszone, wat het plein ook een ideaal uitgangspunt maakt voor een aangename wandeling door het historische hart van Malaga. Het plein dient regelmatig als decor voor traditionele feesten en verzamelpunt voor manifestaties.

Mis niets van het prachtige Malaga!

Haal het allerbeste uit jouw stedentrip naar Malaga met deze rijk geïllustreerde en makkelijk mee te nemen stadsgids. Ontdek o.a. de leukste stadswandelingen, bijzondere tips van locals en de beste restaurants en tapas bars!

De historie van het plein

Plaza de la Constitución in Malaga is niet zomaar een plein, maar heeft een geheel eigen geschiedenis. Gezien zijn centrale ligging werd het plein al in de Moorse tijd als marktlocatie gebruikt. Plaza de la Constitución, dat in het verleden echter nog niet zo heette, heeft daarna ook gefungeerd als arena voor de stierengevechten. Het ‘Plein van de Vier Straten’ kreeg pas aan het begin van de negentiende eeuw zijn huidige naam Plaza de la Constitución. Zijn naam verkreeg hij dankzij de aanwezigheid van enkele van de belangrijkste gebouwen zoals de gevangenis en de rechtbank.

Plaza de la Constitución in Malaga en de Spaanse grondwet

Vrijwel elke grote stad in Spanje heeft een Plaza de la Constitución, oftewel ‘Plein van de Grondwet’. Op het Plaza de la Constitución in Malaga vind je deze ook letterlijk in de grond, voor de ingang van de bekende bakkerij La Canasta. De Spaanse grondwet werd op 6 december 1978 aangenomen en metalen plakkaten met afdrukken van de Spaanse kranten van die dag herinneren aan dit feit. Met de aanname van de grondwet kwam er officieel een eind aan Franco’s dictatuur en werd het begin van de constitutionele monarchie ingeluid.

Bijzondere eetgelegenheden op het ‘Plein van de Grondwet’

Behalve een belangrijk stuk historie wachten je op dit Spaanse plein -hoe kan het ook anders- enkele gezellige eettentjes en koffiezaakjes. Het alom bekende Café Central bestaat inmiddels al meer dan honderd jaar en Café La Canasta -waar de metalen platen met krantenartikelen voor de deur liggen- is mede dankzij zijn interieur geliefd. Bij deze panaderia, oftewel bakkerswinkel, kun je met een beetje geluk op een klein balkon met slechts drie tafeltjes plaatsnemen. Hier geniet je van je kopje koffie met ongetwijfeld het best mogelijke uitzicht op Plaza de la Constitución.

De locatie van het plein

Vanaf de vijftiende eeuw is Plaza de la Constitución in Malaga het openbare en politieke punt van de stad. Veel voor de stad grote gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden en doorslaggevende beslissingen zijn hier gemaakt. Niet voor niets vind je Plaza de la Constitución in het hart van het historische centrum. De Calle Marques de Larios, dé winkelstraat van de stad, eindigt op dit plein. Vandaag de dag zijn het naast koffiezaakjes vooral winkels die rond Plaza de la Constitución zijn gelegen. Ook het Carmen Thyssen Museum, dat authentieke Andalusische werken herbergt, ligt vlakbij.

Plaza de la Constitución bezoeken? Boek dan één van deze populaire sightseeing tours door Malaga!

Het weer in Malaga

Advertentie


Handige reistips & deals

El Palo en Pedregalejo; de traditionele visserswijken van Malaga

Malaga is een stad waar historie en moderniteit elkaar afwisselen, waar je chique kunt dineren maar ook heerlijk kunt eten in lokale tentjes. In het centrum va...

Lokale feesten en festivals in Malaga

Buiten dat Malaga stad vol zit met bruisende cafés, strandtenten, discotheken en kroegen, kun je er ook vaak lokale feestje en festivals meepakken. Zowel ...